Stuartweg 9x
4131 NH VIANEN (UT)
0347 75 19 93
info@dullcon.nlVERKLARENDE WOORDENLIJST

Hieronder vindt u een verklarende woordenlijst, waarin enkele veel voorkomende termen uit de "glas-wereld" kort worden uitgelegd.

Veiligheidsglas

Veiligheidglas, ook wel letselwerend glas genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letselwerend breukgedrag heeft. Waar de breuk van standaard glas (ook wel floatglas genoemd) kan leiden tot ernstig persoonlijk letsel, door het ontstaan van grote scherpe scherven. Zijn er ook glassoorten, gelaagd en gehard, waarbij breuk geen risico op ernstig letsel oplevert. Dit komt doordat deze glassoorten een letselwerend breukgedrag hebben. 

Gelaagd glas

Gelaagd glas bestaat uit minimaal twee glasbladen, die gescheiden worden door een of meerdere pvb-folie(s) (polyvinylbutyral). Deze kunststof hecht zeer sterk aan de ruit en zal bij breuk de scherven binden. Voorgespannen glas heeft een thermische behandeling ondergaan en vertoont daardoor een ander breukgedrag: het breekt in kleine scherfjes, die aanvankelijk in elkaar haken en later uiteenvallen. De kans dat men zich snijdt aan deze glaskorrels is klein. Gelaagd veiligheidsglas heeft bovendien als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Hierdoor ontstaat er bij breuk dus ook geen grote opening. 

Gehard glas

Thermisch gehard veiligheidsglas is floatglas dat extra thermisch is behandeld. Het floatglas wordt eerst verhit bij meer dan 600°C en vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid snel afgekoeld. Hierdoor krijgt het glas zijn speciale eigenschappen. Bij breuk valt gehard glas in kleine veilige korrels uiteen die geen ernstig letsel veroorzaken. Voorbeelden van toepassing met thermisch gehard veiligheidsglas zijn bijvoorbeeld; zijruiten van auto’s, bushokjes, hardglazen deuren, etc. Het voordeel van thermisch gehard veiligheidsglas is dat het ook bestand is tegen grotere temperatuurverschillen dan “gewoon” floatglas.

Hoe zwaar is glas?

Bereken hier het gewicht van glas. 


Online-Gewichtsrechner für Glas